Испания удължава експлоатацията на Harrier до 2024 г.Испанските ВМС ще продължат да експлоатират флота си от многоцелеви палубни самолети EAV-8B Harrier до края на 2024 г. Това съобщава IHS Jane’s.

Испанското правителство ще отпусне допълнителни €70,3 млн. за да може наличните Harrier да бъдат експлоатирани до декември 2024 г. Отпускането на допълнителните средства идва няколко месеца след, като командващия испанския флот адмирал Хайме Муньоз-Делгадо заяви, че съвсем скоро страната ще остане без палубна авиация.

В изявлението на испанското правителство се казва, че средствата са необходими, защото няма пари за покупката на нови бойни самолети, които са летят от многофункционалния кораб Juan Carlos I.

Испания, заедно със САЩ и Италия поддържат заедно своя флот от вертикално кацащи самолети Harrier. С това правителствено решение на Испания се оторизира сключването на нов договор за поддръжка, който да продължи до декември 2024 г. Последният такъв договор бе сключен през 2004 г.

Командващият испанските ВМС адмирал Муньоз-Делгадо е заявил, че единственият възможен наследник на Harrier е новия F-35B, но страната му не може да си позволи на този етап да влезе в програмата, тъй като това ще бъде прекалено скъпо. Все пак той отбелязва, че между 2020 и 2025 г. трябва да се вземе решение за бъдещето на испанската палубна авиация.

Испанските ВМС експлоатират около дузина вертикално кацащи бойни самолети AV-8B Harrier, първите от които са доставени още през 1988 г.  

Коментари

blog comments powered by Disqus