Австралия се интересува от F-35BАвстралия обмисля купуването на версията със скъсено излитане и вертикално кацане на F-35. Това съобщава IHS Jane’s позовавайки се на потвърждение от страна на австралийското Министерство на отбраната.

Покупката на F-35B ще бъде заложена в следващата Бяла книга за австралийската отбрана, която трябва да стане факт във второто тримесечие на 2015 г. Машините ще са предназначени за двата австралийски десантни кораба клас Canberra, първият от които в момента се изпитва преди предаване на австралийските ВМС, а втория ще бъде завършен през 2016 г.

Австралия вече е заявила поръчката за 72 броя F-35, като се планира в по-далечно бъдеще наличните 24 австралийски Super Hornet да бъдат сменени с още F-35A. Първите F-35A ще бъдат доставени на Австралия след 2018 г.

Оперирането на F-35B от палубата на десантните кораби клас Canberra ще бъде проблематично, защото корабите не са построени с идея за продължителни полети на самолети от тях.  Затова кораби ще трябва да преминат през модернизация, включително подобряване на покритието на полетната палуба, поставяне на цистерни за допълнителен керосин, погреби за авиационно въоръжение и подобрения по системата за командване и контрол.

Коментари

blog comments powered by Disqus