altНай-новият самолет предназначен за ВМС на САЩ извърши първия си полет. Първият изтребител F-35C Lightning II на компанията Lockheed Martin за ВМС излетя от военноморската авиационна база Fort Worth Joint Reserve Base в 11:46 ч. на 7 юни и извърши 57-минутен полет. 

„Много съм развълнуван от постижението на F-35C“, казва вицеадмирал Томас Дж. Килклайн, командващ военноморската авиация.

„Този полет бележи началото на нова ера във военноморската авиация. Операционните системи на този самолет ще предоставят на командира на ударната група невиждани възможности да посреща широк спектър от опасности и да побеждава в бойни действия – нещо, което не е по силите на досега използваните изтребители“.  

„Като самолет с продължителен обхват на действие, висока степен на неоткриваемост и базиран на самолетоносач, F-35C ще снабди военноморските пилоти с изтребител от пето поколение с най-модерни технологии за изпълнение на националните ни задачи. Очаквам да продължи усъвършенстването на F-35C и да наблюдавам изпитателните полети в Patuxent River през лятото“, добави Килклайн.

Полетът беше изпълнен от Джеф Ноулз, пилот-изпитател от Lockheed Martin, военноморски пилот в пенсия и пилот-изпитател, който е летял на F-14A и F-14D по време на операции и е служил като главен пилот-изпитател в програмата F-117.

Коментари

blog comments powered by Disqus