altВ неделя (18 юли) много очевидци в различни точки на България са забелязали прелитането на четири вертолета CH-53 с израелски опознавателни знаци.

За първи път, малко след 15 часа, машините са забелязали в района на Ихтиман от пътуващи по магистралата София – Пловдив. Те са летели на височина около 500 метра по посока София. Според авиоспотърси следящи трафика на летище София, четирите вертолета не са достигнали столицата. В района на Байлово те са се отклонили на север.

Малко след 15,30 часа машините са забелязани в района на Плевен, като курса им е бил на север. Машините са комуникирали с подхода на летище София с позивни IAF 403/404/405/407. По наличните снимки със сигурност вертолетите са идентифицирани като тежки транспортни машини CH-53, каквито има на въоръжение във ВВС на Израел. Този тип вертолети са преминали сериозна модернизация наречена "Yas'ur 2000". Използват се освен за чисто транспортни задачи и за пренасяне на сили за специални операции на големи разстояния. За сега не е известно от къде да излетели и на къде са отивали четирите вертолета.

alt

(снимки Георги Петков)

  

Коментари

blog comments powered by Disqus