altРумънското правителство очаква днес реакцията на САЩ, след като страната не уважи втория краен срок, съгласуван с Вашингтон, за изплащането на първата вноска от $750 млн. за покупката на 24 изтребители F-16 втора ръка. Това съобщава влиятелният румънски вестник „Гъндул”.

Румънското правителство  трябваше да плати $750 млн. до 3 август 2010 г., като първа вноска от общо $1,3 млрд. за придобиването  на 24 изтребители F-16. Първоначалният краен срок беше 3 юни 2010 г., но САЩ го удължиха с два месеца. Темата предизвика дискусии в правителството на румънския премиер Емил Бок. Финансовият министър Себастиан Владеску вече обяви, че Румъния не може да си позволи в никакъв случай да похарчи такива суми тази година. Въпреки това командващият румънските ВВС Йон Аурел Станчиу обяви в свое радио интервю, че подкрепя програмата за F-16 и изрази надежда, че правителството ще намери финансово решение, за да може да се спази срока за плащане. На въпрос на вестник „Гъндул” какво означава неспазването на срока за плащане, от Министерството на отбраната обвиниха финансовото министерство и заявиха, че стратегическото партньорство със САЩ е в опасност.

„Министерството на отбраната изпълни задачите си във връзка с придобиването на многоцелеви изтребители...Разходите за това не се правят от бюджета на министерството. Тук става въпрос за междуправителствено споразумение между Румъния и САЩ. Всички въпроси, свързани с разходи по оборудване на армията, са в правомощията на правителството чрез министерството на финансите, което следва да намери източниците на финансиране. Програмата за многоцелевите изтребители се вписва в стратегическото партньорство между Румъния и САЩ и закупуването на изтребители F-16 е част от стратегията на ВВС на Румъния за подобряване способностите с идеята за закупуване на изтребители F-35 JSF.”

За сега няма  отговор от посолството на САЩ в Румъния, дали Вашингтон ще удължи отново крайния срок за плащане на исканите $750 млн. или ще се откаже от потенциалния договор. Висшият съвет  по отбрана на Румъния одобри през март 2010 г. предложението на Министерството на отбраната за покупка на 24 употребявани изтребителя F-16. Документът след това беше изпратен за дебат и вземане на решение в парламента. Цената за придобиване на изтребителите втора ръка е $1,3 млрд. Първите самолети биха били доставени през 2013 г., а техническия им ресурс се изчислява на около 10 - 15 години. Финансовият министър Себастиан Владеску обяви, че Румъния няма пари за закупуване на изтребители F-16.

„Не виждам от къде Румъния може да намери 1% от брутния вътрешен продукт за военни придобивки. Няма средства в бюджета за изтребители F-16, това е просто дискусия. При всички положения подобни разходи не са възможни на този етап. В бюджета никъде не са заделени средства за увеличаване на военните разходи. Това е въпрос, който към днешна дата е неприемлив.”, заяви Владеску.

Коментари

blog comments powered by Disqus