altСпоред министъра на отбраната Аню Ангелов, първите нови многоцелеви изтребители за българските ВВС ще бъдат доставени през 2014 г. Това той каза на зенитния полигон Шабла и бе цитиран от otbrana.alle.bg.

Според Ангелов основния избор ще бъде между „трите най-модерни многоцелеви изтребители” Eurofighter Typhoon, Saab Gripen и F-16. Министъра подчерта, че до момента се е срещнал с експерти от САЩ и представители на концерна Eurofighter, като през есента му предстои посещение в Швеция. Ако заявлението за доставка през 2014 г. трябва да бъде спазено, то конкурса трябва да стартира още през 2011 г., за да може да се осигури технологично време за качественото му провеждане, производство на изтребителите и обучението на персонал за тях. През това време ще се разчита на експлоатацията на изтребителите МиГ-29, чиято служба трябва да се застъпи с въвеждането на въоръжение на новите бойни самолети.

Все още не е ясно колко и какви (нови или втора ръка) бойни самолети ще търси България за своите ВВС. Очаква се т.нар. „Бяла книга за отбраната” да бъде внесена за обсъждане в Министерски съвет на 29 септември, а гласуването на документа от парламента трябва да стане след това. Предполага се, че именно в този документ ще е заложено развитието на ВВС в следващите години.

Коментари

blog comments powered by Disqus