Boeing се оплаква от бюрократични спънки в Близкия изтокBoeing се оплаква от сериозни бюрократични спънки, които затрудняват продажбата на бойни самолети в Близкия изток. Проблемите са били свързани с бавещи се експортни разрешения, съобщава Flightglobal.

Близкоизточната страна има интерес към придобиването на 28 броя F/A-18E/F Super Hornet, плюс запазването на опция за още 12, но експортното разрешение, което трябва да дойде от Конреса на САЩ се бави, поради усложнената международна обстановка около преговорите за иранската ядрена програма. Това и е тласнало страната към европейската алтернатива в лицето на Eurofighter Typhoon.

По време на вървящото в момента авиоизложение в Дубай, Том Бел и Джеф Колър, отговарящи за продажбите и бизнес развитието в Boeing, са заявили, че в началото на годината „близкоизточна страна” е избрала Super Hornet, но бюрократичните пречки са я тласнали към Eurofighter. Явно, че те говорят за Кувейт.

На 11 септември 2015 г. Кувейт и Италия подписаха споразумение за доставката на 28 броя Eurofighter Typhoon. В същото време Boeing се бори отчаяно допълнителни поръчки за Super Hornet, което да спаси производствената линия в Сейнт Луис от затваряне.  

Коментари

blog comments powered by Disqus