Австралия иска да купи ракети AIM-120DAвстралия може да стане първия експортен клиент на AIM-120D, след като страната официално подаде искане до САЩ за покупка на ракетата. Цената на потенциалната сделка ще надхвърли $1,1 млрд.

Австралия е поискала от САЩ да разреши експорта на 450 броя от тези ракети „въздух-въздух”. Ракетата ще се използва от австалийските бойни самолети Super Hornet и Growler, както и на F-35A в бъдеще.

AIM-120D е най-новата версия на AMRAAM, която използва сателитна навигация, нов двупосочен дейта линк и нов софтуер за насочване, който подобрява кинетичните характеристики на ракетата. В резултат AIM-120D има по-голяма далечина на стрелба и може да бъде изстрелвана при по-големи претоварвания.

От производителя Raytheon заявяват, че към момента има сериозен експортен интерес за AIM-120D, но в момента най-новия вариант, който е даден за експорт е AIM-120C7.

Ракетата AMRAAM е на въоръжение в 37 държави. ВМС на САЩ официално приеха AIM-120D на въоръжение през януари 2015 г. ВВС на САЩ ще ги последват този юли.

Коментари

blog comments powered by Disqus