Словакия приключва преговорите за Gripen през юниСловашкото правителство ще приключи преговорите с Швеция за лизинговане на изтребители Gripen в средата на юни. Това е заявил новия военен министър на страната Петер Гайдош, цитиран от местната информационна агенция TASR.

Според Гайдош в момента се водят преговори за покупка на фиксиран брой летателни часове годишно, но той не изключва в перспектива да бъдат купени известен брой от шведските изтребители, като това било въпрос на правителствено решение.

Словашкият военен министър е отхвърлил възможността страната му да остане без изтребителна авиация и е отбелязал, че това е въпрос на национална сигурност е престиж.

В момента словашките ВВС разчитат на модернизирани изтребители МиГ-29, които се поддържат чрез договор с Русия. По-рано през годината бе сключен договор за поддръжка до 2019 г., като след тази дата руските изтребители ще бъдат пенсионирани.

Словакия иска да наеме от Швеция по 1200 летателни часа годишно, което ще кореспондира с наличието на 8 – 10 изтребителя Gripen в състава на словашките ВВС. Шведският изтребител бе селектиран от предишното словашко правителство, но то не успя да финализира преговорите преди парламентарните избори през март тази година.

Коментари

blog comments powered by Disqus