Катар подписа за AH-64EКатар и производителя Boeing и американското правителство подписаха договор за доставката на 24 броя щурмови вертолета AH-64E Apache.

Потенциалната сделка бе обявена още през 2014 г., когато по данни на американското правителство Катар трябваше да плати $667 млн. за 24-те вертолета.

Освен вертолетите в рамките на договора се покрива и един радарен тренажор, плюс наземно и комуникационно оборудване. Доставките ще стартират през 2019 г. и трябва да приключат до май 2020 г.

В Катар новият вертолет ще замести сега експлоатираните SA 342 Gazelle.

В момента Boeing преговарят с американската армия за подписването на многогодишен договор за строителството на 275 щурмови вертолета AH-64E с опция количеството да нарастне до 450 при наличието на експортни сделки. Договорът трябва да се подпише догодина и да се изпълни до 2022 г.

AH-64E е поръчан от Армията на САЩ (690 броя), Индонезия, Саудитска арабия, Тайван и Южна Корея. Отделно се очакват още сделки за типа, като Boeing в момента участва в конкурс в Полша и води преговори с Великобритания и Холандия за престрояване на техните AH-64D в новия модел Е.

Коментари

blog comments powered by Disqus