МиГ-35 ще влезе на въоръжение през 2018 г.Новият руски изтребител МиГ-35 ще започне да постъпва във ВКС през 2018 г. Това е заявил директорът на отдела за военна авиация на ОАК Владимир Михайлов, цитиран от ТАСС.

„По договорът ни с руското МО в момента тече опитна конструкторска работа по МиГ-35. Тази работа върви с малко изоставане от графика, което е по вина на подизпълнителите, но ние ще го наваксаме. Догодина машината ще мине през кратки изпитания, защото повечето системи са многократно тествани на прототипите. През 2018 г. изтребителят ще постъпи в частите на ВКС”, заявява Михайлов.

Михайлов обаче заявява, че все още няма договор за покупката на МиГ-35, а само такъв за неговата разработка. По-рано руските военни заявяваха, че планират първия договор да е за 24 до 37 самолета.

През миналата пролет руския заместник-министър на отбраната Юрий Борисов бе заявил, че в момента договорът между руското МО и ОАК покрива опитната конструкторска работа и доставката на два прототипа, а бъдещите договори ще се обвържат с резултатите от изпитанията.

Въпросът с покупката на МиГ-35 стои вече близо пет години, но все още няма твърд договор за това. Точната конфигурация, в която ще се доставя изтребителя за руските ВКС все още не е ясна.

Коментари

blog comments powered by Disqus