Airbus работи заедно с Германия по боен самолет от следващо поколениеAirbus Defence and Space (DS) в момента работи с германските въоръжени сили (Bundeswehr) по идентифициране на бъдещите заплахи и способности, във връзка с бойния самолет от следващо поколение FCAS (Future Combat Air System). Това съобщава IHS Jane’s.

Алберто Гутиерез, началник на програмата Eurofighter, е заявил, че Airbus DS и Bundeswehr работят по изискванията към бъдещия боен самолет и изясняват технологиите, които ще са налични между 2030 и 2040 г., когато се очаква FCAS да влезе на въоръжение.

FCAS цели да замести флота от изтребители-бомбардировачи Panavia Tornado и да действа заедно с наличните Eurofighter Typhoon. Създаването му е заложено в стратегическите документи за развитие на германската въздушна мощ, които бяха публикувани този януари.

Според Airbus DS програмата FCAS може да се окаже „система от системи”, което значи че може да се създадат няколко различни бойни системи, които да се допълват при изпълнение на задачите си.

Гутиерез отбелязва, че предвид близкия хоризонт, в който ще влезе на въоръжение FCAS не се очаква създаване на изцяло безпилотна система. Една от системите може да бъде двуместен опционално пилотируем самолет.

Airbus DS ще се старае да интегрира максимално количество съществуващи технологии, с цел минимизиране на цената, технологичния риск и времето за разработка.
Германия вече води предварителни разговори за сътрудничество с други европейски страни по програмата.

Гутиерез е отказал да класифицира FCAS, като боен самолет от дадено поколение, защото според него това е изкуствена ласификация, която не отразява съвременната авиация.

На илюстрацията се вижда идеен проект на Airbus DS

Коментари

blog comments powered by Disqus