Показаха първия израелски F-35Първият изтребител F-35А предназначен за Израел бе официално представен вчера, 22 юни 2016 г. в завода на Lockheed Martin във Форт Уърт, Тексас. Машината е модифицирана по израелски изисквания и носи индекса F-35I Adir.

На церемонията присъстваха израелския министър на отбраната Авигдор Либерма и началник-щаба на израелските ВВС бригаден генерал Тал Келман.

Първите два самолета, които ще се използват за изпитания и обучение на летателния и технически състав, ще бъдат получени в израелската авиобаза Неватим през декември 2016 г. Първата ескадрила, която ще се въоръжи с F-35 ще е 140-та. Втората предвидена за превъоражаване е 116-та.

В момента Израел е поръчал 33 самолета по линия на програмата FMS. Първоначално през 2010 г. бяха поръчани 19 самолета, а четири години по-късно още 14. Всички 33 изтребителя ще бъдат получени до 2021 г.

Израел държи опцията за още 17 машини от модела А, които вероятно ще се претворят в реална поръчка в следващите няколко години. Общо Израел е заявил 75 броя F-35, но количеството вероятно ще нараства.

Израелските ВВС са заявили и интерес към версията със скъсено излитане и вертикално кацане F-35B, но за сега няма конкретно решение кога и колко такива самолета да бъдат поръчани.
F-35I се различава от базовата версия А по наличието на израелска система за самозащита и провизиите за интеграция на израелско оръжие „въздух-въздух” и „въздух-земя”.

 

Коментари

blog comments powered by Disqus