Япония се оглежда за заместник на F-2Японското Министерство на отбраната е изпратило запитвания за информация относно бъдеща изтребителна програма, която да замести сега използваните многоцелеви изтребители F-2. Това съобщава Aviation Week & Space Technology.

Япония иска информация за три възможни алтернативи – създаване на изцяло нов изтребител, модифициране на съществуващ самолет или директно придобиване на изтребител, който е на въоръжение.

Предполага се, че японското МО ще търси сравнително голям двудвигателен боен самолет, който да има голяма продължителност на полет и да може да носи във вътрешния си отсек шест ракети „въздух-въздух” за далечен бой.

Това налага мнението, че Япония ще търси създаването на изцяло нов боен самолет.

До средата на 2018 г. трябва да бъде ясно към какъв вариант се е ориентирала Япония. Новият боен самолет трябва да влезе на въоръжение до 2030 г.

В момента няколко японски компании, начело с Mitsubishi Heavy Industries, работят по технологичния демонстратор Х-2, който изпитва технологии за създаване на изтребител от следващо поколение.

F-2 е дълбоко модифициран вариант на F-16C/D. Машината прави първия си полет през октомври 1995 г. и е приета на въоръжение пет години по-късно. До 2011 г. са произведени общо 94 броя, плюс четири прототипа.

Коментари

blog comments powered by Disqus