Сърбия получи два Ми-17Сръбското министерство на отбраната получи два новопроизведени транспортни вертолета Ми-17В-5. Машините официално бяха представени днес, 28 юни 2016 г.

Вертолетите бяха доставени с транспортен самолет Ан-124. Договорът за доставката на двата Ми-17В-5 бе сключен през септември 2015 г. Той е на стойност $25,3 млн. и включва обучението на четирима пилоти и трима инженери.

Двата сръбски вертолта има делфинов нос и задна товарна рампа. Поради бюджетни ограничения вертолетите са с аналогови прибори, нямат система за самозащита и въоръжение.

Осветлението в пилотската кабина е съвместимо с очила за нощно виждане. Машините са оборудвани с лебедка СЛГ-300, прожектор и могат да се конфигурират или във вариант за тактически транспорт на 25 войника или превоз на 12 ранени.

Вертолетите ще влязат на въоръжение в началото на юли, след съответните приемни полети. Те ще се числят към 890-та смесена вертолетна ескадрила, базирана в Батайница, край Белград.

Сърбия има необходимост от подмяна на целия си вертолетен парк, който в момента се състои от транспортни вертолети Ми-8Т и многоцелевите SA 342 Gazelle. В близко бъдеще сръбското министерство на отбраната планира да купи общо шест до осем броя Ми-17, като договорът за следващите два се чака още тази година.

Сърбия получи два Ми-17

Коментари

blog comments powered by Disqus