Канада ще прави нов изтребителен конкурсКанада ще преработи изискванията си към своя следващ изтребител, като елиминира всички от тях, които фаворитизират F-35 и така практически ще проведе нов изтребителен конкурс. Това става ясно от изказвания на канадски официални лица.

Канадското правителство ще поиска от въоръжените сили да преработят изцяло критериите за избор на новите изтребители за страната, чието продобиване се изчислява на над $10 млрд. Това ще се направи с цел наличие на по-широк кръг опции пред страната, вместо директната покупка на F-35A.

Новото либерално правителство на Канада иска да проведе пълноценен конкурс за избор на нов боен самолет за страната си, а не формален избор, който бе проведен преди няколко години.

„Изискванията трябва да се променят, защото в момента те сочат към един, единствен изтребител”, заявява Харджит Саджан, министър на отбраната на Канада.

През 2010 г. канадското правителство обави, че е избрало F-35A за нов многоцелев изтребител за въоръжените сили на страната. Сделката трябваше да е за 65 машини и да е на стойност около $10 млрд. Изборът обаче бе подложен на сериозна критика, заради сериозно изкривените критерии и неточните данни с които се е боравило по време на процеса.

В момента Канада експлоатира 77 броя CF-18, които преминават през ремонт и частична модернизация, която да им позволи да останат на въоръжение до около 2025 г.

Коментари

blog comments powered by Disqus