ИД свали руски щурмови вертолет Ми-35МИслямска държава свали днес, 9 юли 2016 г., щурмови вертолет Ми-35М от състава на руския контингент в Сирия. Двучленният екипаж е загинал.

Инцидентът е станал в района на град Палмира. Според официалното съобщение руският екипаж е облитал сирийски Ми-25, когато е бил повикан за оказване на непосредствена авиационна поддръжка на сирийските сили. Екипажът, който е разполагал с оръжие на борда си, се е отзовал на молбата и е влязъл в бой, оказвайки поддръжка в отбиването на сериозна атака на ИД.

Руското МО съобщава, че след изразходване на боеприпасите си вертолетът е напуснал зоната на сражение, но е бил ударен и се е разбил в район контролиран от правителствените сили.

Разпространено от терористичната групировка Ислямска държава, обаче показва, че сваленият вертолет категорично е бил Ми-35М (ясно се вижда късото му крило и неприбираемия колесник). Машината е ударена от вероятно ПЗРК, докато обстрелва цел с НУРС. Ракетата детонира в опашната част, което откъсва опашния винт и вертолета изпада в неконтрулируемо положение и се разбива секунди по-късно.

Екипажът, който се е състоял от полковник Ряфагат Хабибулин и лейтенант Евгений Долгин. Хабибулин е бил командир на 55-ти отделен полк армейска авиация, базиран в Кореновск.

Ислямска държава твърди, че е свалила вертолета с противотанков комплекс TOW, но няма категорично потвърждение на това.

От началото на военната си интервенция в Сирия Русия е дала 13 жертви при бойни и небойни обстоятелства. Това е четвъртият загубен летателен апарат на руските въоръжени сили в Сирия - сваленият Су-24 от Турция и загубеният по време на спасителната му операция вертолет Ми-8МТВ-5, както и Ми-28Н катастрофирал в лошо време при нощни тренировъчни полети. 

Коментари

blog comments powered by Disqus