Великобритания потвърди покупката на AH-64E и P-8Военното министерство на Обединеното кралство официално потвърди две крупни военни сделки – тази за покупката на морски патрулни самолети Boeing P-8 Poseidon и за доставката на щурмови вертолети AH-64E Apache. Това стана днес, 11 юли 2016 г., по време на изложението във Фарнбъроу.

Общо ще бъдет поръчани девет морски патрулни самолета P-8, които се базират на Boeing 737. Машините ще се разположат в шотландската авиобаза Лосимаут и за покупката им е отделена сумата от $3,9 млрд. Основното предназначение на P-8 е борба с противниковите подводници, но Великобритания ще ги използва и за други задачи, например търсене и спасяване. Първите два самолета трябва да се доставят през април 2019 г., последвани от три през 2020 г. и последните четири ще се получат на следващата година.

Великобритания желаеше от известно време щурмовите вертолети AH-64E, но до момента не беше ясно дали машините ще са новопроизведени или ще се престроят от съществуващите Apache AH1 (версия на AH-64D с по-мощни двигатели). Вече е ясно, че страната ще купи 50 новопроизведени AH-64E на стойност от около $2,3 млрд.

Сделката трябва да се финализира в рамките на следващите 12 месеца и тогава ще е ясен срока за доставка.

Междувременно наличните Apache AH1 ще бъдат поддържани до 2023 – 2024 г.

Коментари

blog comments powered by Disqus