Първият австралийски PC-21 полетяПървият турбовитлов учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-21 предназначен за Австралия изпълни първи полет в Щанс, Швейцария. Това съобщиха от компанията производител.

Това става факт седем месеца след сключване на договора за доставка на 49 самолета от този тип през декември 2015 г. Учебните машини ще се използват за обучение на летателен състав за ВВС, ВМС и армейската авиация на Австралия. В договора е включено и наземно оборудване, логистика и поддържака.

Първият австралийски PC-21 има регистрация A54-001, и ще бъде предаден на Кралските австралийски ВВС през юни 2017 г., като преди това ще премине през серия изпитания в Швейцария и Австралия.

Австралия ще замени с PC-21 сега използваните турбовитлови УТС PC-9 и буталните CT-4, използвани за първоначално обучение. Австралийските PC-9 ще бъдат свалени от въоръжение през 2019 г. и са навъртели над 500 000 часа.

Pilatus PC-21 е най-новото поколение турбореактивен УТС. Самолетът се използва от ВВС на Швейцария, Сингапур, ОАЕ, Катар и Саудитска арабия.

Коментари

blog comments powered by Disqus