ВВС на САЩ не са уточнили броя на B-21ВВС на САЩ ще преценят какъв брой стратегически бомбардировачи Northrop Grumman B-21 ще са им нужни, едва след като първите серийни машини пристъпят на въоръжение към средата на следващото десетилетие. Това е заявил генерал-лейтенант Джак Уейнстийн, заместник началник щаба на ВВС на САЩ по въпросите на стратегическите ядрени средства.

Според генерал Уейнстийн, дискусиите за общия брой необходими B-21 продължават и въпросът ще бъде изяснен едва след приемане на въоръжение на първите бройки. До сега се споменаваше числото 100, като за желан брой самолети, които да заменят сега използваните B-1B и B-52H.

Уейнстийн обяснява, че в момента няма нужда от взимане на решение за общия брой B-21, затова и се отделя време за внимателна преценка на въпроса. Мнозина експерти смятат, че ВВС на САЩ ще имат нужда от 150 - 175 от новите стратегически бомбардировачи.

Конгресът на САЩ критикува решението на ВВС да държи цената на B-21 в тайна. Освен новия стратегически бомбардировач ВВС работят и по покупката на нова крилата ракета в рамките на програмата LRSO. Смята се, че ще са нужни минимум 1000 от новите крилати ракети.

Коментари

blog comments powered by Disqus