Заместват A-10 в два етапаВВС на САЩ обмислят заместването на щурмовика A-10 и усилването на възможностите си за оказване на непосредствена авиационна поддръжка с програма в два етапа – лек ударен самолет и по-тежка платформа. Това съобщава Flightglobal.

Първият етап има условното название OA-X и се търси доставката на около 20 броя възможно най-скоро, като след 2018 г. могат да се придобият по-сериозни количества. Смята се, че за тази програма основни кандидати ще са Beechcraft AT-6 и Embraer A-29 Super Tucano. ОА-Х ще оперира в среда, където противника няма тежки системи за ПВО, както е в момента в Афганистан и да използва високоточни боеприпаси от средни височини. Също се търсят възможности за разузнаване и наблюдение.

Програмата A-X2 ще цели създаването на евтина за придобиване и високоскоростна платформа, която може да влезе на въоръжение в следващите пет години. Платформата трябва да оперира в среда с ниско и средно ниво на противниковото ПВО. За отговор на тези задачи се разглеждат различни опции, включително и дълбоко модернизиран А-10 с нови двигатели и крило.

Настоящите планове на ВВС на САЩ предвиждат щурмовиците А-10 да останат на служба до около 2021 – 2022 г.

Коментари

blog comments powered by Disqus