Индия има проблеми с палубните си МиГ-29Експлоатацията на палубните изтребители МиГ-29К/КУБ от състава на ВМС на Индия се сблъсква с редица технически трудности. Това съобщава местния вестник The Indian Times, на база на доклад на Сметната палата на Индия.

Проблемите около наличните самолети са свързани най-вече с двигателите РД-33МК, планера и електродистанционната система за управление. Всичко това води до нисък процент на изправна техника.

Според одиторския доклад средният процент изправни МиГ-29К се колебае между 15,93 и 37,63%, докато за спарките МиГ29КУБ той е от 21,30 до 47,14%.

В доклада се заявява, че много от индийските палубни изтребители са минали през техническа приемка, въпреки явните им технически проблеми. Също така се казва, че техническият ресурс от 6000 часа и 25 години може да се наложи да бъде намален.

Паралелно с това са открити проблеми с инфраструктурата в основната авиобаза, в която е разположен типа, въпреки че се работи по нея от 2009 г. Тренажорният комплекс за палубните МиГ-29 също все още не работи пълноценно и не осигурява тренировки на палубно кацане.

Между 2012 и 2016 г. Индия получи общо 45 броя МиГ-29К/КУБ, които оборудваха две ескадрили и трябваше да бъдат на въоръжение на два индийски самолетоносача. Реално в момента на въоръжение е само един – Vikramaditya, а новият Vikrant ще бъде готов едва през 2023 г.

Коментари

blog comments powered by Disqus