ВВС на САЩ търси високи характеристики в новия си УТСВВС на САЩ търсят сравнително високи летателни характеристики в своя нов учебно-тренировъчен самолет, който ще се създаде в рамките на програмата T-X и са готови да раздават допълнителни бонуси за характеристики над изискваните. Това става ясно от черновата на запитването за предоставяне на оферта (RfP), което Пентагона разпространи.

Според разпорстранения документ ВВС на САЩ ще награждава с бонуси летателните характеристики над минималните изисквания. Тези бонуси ще се изразяват в отчисления от цената на която ще се оценя проекта. Тоест при два проекта със сходна цена, този който има по-високи характеристики ще се оценява по-добре.

Бонусите ще се дават за възможност за претоварване над 6,5 единици, но не повече от 7,5, както и за ъгли на атака над 20, но не повече от 25. Бонуси ще има и за моделите, които могат да се подготвят за повторен полет за под 45 минути.

Ще има награди и за производители, които добавят напълно интегрирана система за дозареждане във въздуха с твърда телескопична щанга, добавяне на различни възможности по авиониката и наличие на пълен наземен тренажорен комплекс.

ВВС на САЩ планират да придобият около 350 броя от новия УТС, чиято основна функция ще е напреднало изтребително обучение за F-22 и F-35.

Northrop Grumman, както и консорциум на Boeing и Saab ще предложат изцяло нови конструкции за проекта. Raytheon ще участва с италианския M-346, а Lockheed Martin с T-50A.

Същинският конкурс се очаква да стартира в края на годината, а догодина ще бъде избран и победител. Достигането на първоначално ниво на бойна готовност се очаква през 2024 г.

Коментари

blog comments powered by Disqus