Украйна получи БЛА от САЩУкраинските въоръжени сили са получили от САЩ 24 комплекса безпилотни летателни апарати AeroVironment RQ-11B Raven под формата на военна помощ. Предаването на комплексите е станало факт в Киев на 27 юли 2016 г., съобщава американското посолство в Украйна.

RQ-11 Raven е много лек БЛА за тактическо разузнаване и наблюдение. Във всеки комплекс влизат три апарата и наземна станция за управление. Според изявление на украинското МО стойността на помощта е около $12 млн.

Доставката на БЛА RQ-11B Raven е част от втория пакет „нелетална” военна помощ, което САЩ отпусна на Украйна в началото на 2015 г. През септември същата година бе дадена поръчка на производителя AeroVironment за 30 комплекса.

RQ-11 Raven е лека безпилотна система разработена от американската компания AeroVironment. Летателният апарат тежи 1,9 kg, има продължителност на полет от 60 – 90 минути и далечина, на която може да бъде управляван от 10 km. Стандартно апаратът, който се експлоатира от 22 страни, включително и България, носи видео камера с дневен и нощен режим.

Коментари

blog comments powered by Disqus