ВВС на САЩ обявиха F-35A за боеготовиВВС на САЩ обявиха вчера, 2 юли 2016 г., че многоцелевият изтребител Lockheed Martin F-35A e достигнал до първоначално ниво на бойна готовност (IOC).

„Горд съм да обявя, че тази мощна оръжейна система достигна до първоначално ниво на бойна готовност”, заяви генерал Хърбърт Карлайл, началник на Бойното командване на ВВС на САЩ.

Настоящата дефиниция на ВВС на САЩ, която позволява една платформа да бъде обявена за начално боеготова е да са налични минимум 12 броя от нея, които могат да оказват основна непосредствена авиационна поддръжка, да водят въздушен бой и да имат ограничени възможности за подавяне/унищожаване на противниковото ПВО. Както и тези платформи да имат достатъчно пилоти и техници.

Е момента първата ескадрила на ВВС на САЩ, която достигна първоначалното ниво на бойна готовност е 34-та базирана в Хил, Юта. Тя разполага с 15 броя F-35A и теоретично може да участва в бойни действия.

Генерал Карлайл предсказа, че в следващите 18 месеца ескадрилата ще бъде разположена пробно в Европа или Тихоокеанския регион.

Наличните F-35A влизат на въоръжение със софтуерен стандарт Block 3I, който има редица ограничения. По-пълни бойни възможности се чакат с Block 3F през 2017 г. и разгръщане на пълните възможности с Block 4 през 2021 г.

Корпусът на Морската пехота обяви своята първа ескадрила въоръжена с F-35B за частично боеготова през юли 2015 г. Очаква се ВМС на САЩ да обявят същото за своя F-35C през 2019 г.
Забавянето в обявяването на първоначалното ниво на бойна готовност е пет години, в сравнение с оригиналните планове.

Коментари

blog comments powered by Disqus