Хърватска получи първите си OH-58DХърватска получи първите пет разузнавателно-ударни вертолети Bell OH-58D Kiowa Warrior. Те са част от дарение от САЩ, което възлиза на общо 16 машини.

Първите пет вертолета, както и около 30 тона допълнително оборудване бяха получени в авиобаза Земуник на 30 юли. Те бяха докарани на борда на транспортен самолет C-5 Galaxy от състава на ВВС на САЩ. Очаква се още един подобен полет, който да докара и останалите вертолети.

Хърватска започна да проучва възможностите за получаване на излишни OH-58D от САЩ в началото на 2015 г., а договорът бе финализиран през март, като два месеца по-късно хърватското правителство отпусна финансиране.

Дарението е на стойност от $218 млн., но по него има разходи на стойност малко над $29 млн. (данъци, обучение, транспорт и други подобни). Те бяха поделени между правителствата на САЩ и Хърватска. Като цяло хърватското МО влага в проекта точно $27,9 млн. в които са включени и покупката на допълнително оборудване към новите вертолети, като например три тренажора и въоръжение.

През 2013 г. САЩ започнаха да реформират армейската си авиация и решиха да пенсионират скаутите OH-58D. Повечето от тези машини имат не малко ресурс и бяха отделени за продажба или даряване на близки съюзници.

Тунис също ще получи дарение в размер на 24 вертолета от този тип, като отделно страната влага $100 млн. във въоръжение, обучение и оборудване.

Коментари

blog comments powered by Disqus