Русия може да подари шест МиГ-29 на СърбияРусия може да подари на Сърбия шест употребявани изтребителя МиГ-29, а ремонтът и модернизацията им да се проведат в западната ни съседка за нейна сметка. Това съобщава местния вестник Blic.

Вестникът се позовава на анонимни източници в сръбското МО, според които наскоро сръбска военна делегация е посетила Русия, където са ѝ били показани употребявани МиГ-29, които имат нужда от капитално-възстановителен ремонт.

Схемата предполагала, че самолетите се предоставят безплатно на сръбската страна, но тя ще плати за тяхното КВР, както и евентуална модернизация по сръбски изисквания. По темата се водели преговори.

Нямало яснота за това колко ще струва подобен ремонт и модернизация, защото цената ще зависи от сръбските изисквания към евентуалната модернизация.

Между 2008 и 2010 г. пет сръбски МиГ-29 бяха обновени и ремонтирани в авиоремонтния завод „Мома Станойлович”. Ключови системи и агрегати, като двигатели и радари, обаче бяха изпратени в Русия.

Не е ясно какво е моментното състояние на въпросния заводи и дали може да извърши въпросната работа.

Сръбските ВВС в момента разполагат с три бойни МиГ-29 и една спарка МиГ-29УБ. От няколко години страната се опитва да обнови военната си авиация, но няма свободни финанси за това. Преди няколко седмици сръбският военен министър заяви, че цената на нов МиГ-29М2 с частично въоръжение възлиза на €65 млн., което било непостижимо за страната му.

Коментари

blog comments powered by Disqus