Нигерия взима 12 броя Ми-35МНигерийските ВВС ще се сдобият с 12 щурмови вертолета Ми-35М. Това е заявил командващия нигерийските ВВС маршал от авиацията Садике Абубакир, цитиран от местни медии.

Маршал Абубакир е заявил, че доставката на 12-те бойни вертолети ще стане факт в скоро време, а вертолетите ще се използват за борба с ислямистката терористична групировка Боко Харам.

Не се дават други детайли по сделката, но се подчертава, че машините ще са новопроизведени.

В началото на годината нигерийската преса съобщи, че страната е отделила $59 млн. за покупката на два Ми-35М от Русия. Не е ясно дали сделката е подписана и дали има финансиране за покупката на всички 12 щурмови вертолета.

Ми-35М е последното развитие на Ми-24, което има значителни промени в конструкцията, включително Х-образен опашен винт, скъсено крило, неприбираем колесник, модерен дневно-нощен прицелно-обзорен комплекс и подобрено въоръжение.

До момента са произведени над 100 броя Ми-35М, които са на въоръжение в Русия, Азербайджан, Бразилия, Венецуела и Ирак. Казахстан и Пакистан са заявили машини от типа, но още не са ги получили.

Коментари

blog comments powered by Disqus