Индия и Русия се споразумяха за FGFAСлед преговори продължили години Русия и Индия са се споразумели за съвместната работа по изтребителя от следващо поколение FGFA (вариант на Т-50). Това съобщава индийският вестник The Economic Times.

Споразумението е било постигнато месец преди руско-индийската среща на високо ниво, която ще се проведе в индийския град Гао.

Официално лице, с което е говорил индийският вестник, е заявило, че нивото на технологичен трансфер е удовлетворило Индия. Самото споразумение било с обем 650 страници, като в тях детайлно се разглеждат отговорностите на двете страни в съвместния проект.

Подписването на фактическото споразумение се очаквало съвсем скоро, като едно от основните индийски задължения е инвестирането на $4 млрд. в проекта.

FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft) ще бъде вариант на руския Сухой Т-50, в който ще има около 40 основни промени, чиято цел са удовлетворяване на индийските изисквания. Част от основните индийски изисквания са били свързани с двигателя и въоръжението на машината.

Индия вече вложи около $300 млн. в предварителната работа по FGFA. Очаква се индийските ВВС да имат нужда от около 100 – 150 такива бойни самолета.

Коментари

blog comments powered by Disqus