Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Boeing представи своя проект за конкурса T-XBoeing представи своя нов учебно-тренировъчен самолет от висок клас, който ще бъде предложен за американския конкурс T-X за замяна на сега използваните T-38. Машината е конструирана заедно с шведската компания Saab.

Новият самолет бе представен на церемония проведена днес, 13 септември 2016 г., в завода на Boeing в Сейнт Луис. Машината участваща в церемонията (с гражданска регистрация N381TX) е първия прототип, а още един се намира в краен етап на сглобяване.

Малко конкретни данни са предоставени от Boeing за техния нов самолет. Машината се задвижва от един реактивен двигател с форсаж GE F404-GE-402 (тяга на форсаж 78,7 kN).

Самолетът, чийто означение също не е ясно, се разработва заедно със Saab. Смята се, че шведската компания е отговорна за създаване на сериозна част от фюзелажа и основни системи и агрегати. От Boeing заявяват, че част от елементите по учебната машина са взаимствани от съществуващи проекти, като например колесникът, който е от F-16.

Много елементи по конструкцията подсказват, че самолетът е конструиран с умисъл за висока маневреност, включително и полети на големи ъгли на атака. Изискванията на конкурса T-X са за поне 25 градуса ъгъл на атака, при които учебната машина ще е управляема.

От Boeing заявяват, че техният проект е със сериозен потенциал за бъдещо развитие, въпреки че в момента техния фокус е изцяло към създаването на евтин учебно-тренировъчен самолет за новото поколение летци, които ще преминават на F-22 и F-35.

Първият полет на учебния самолет на Boeing се очаква до края на тази година.

В рамките на проекта T-X ВВС на САЩ планират да получат около 350 нови учебно-тренировъчни самолета, които да заменят сега използваните T-X. За участие в конкурса, който трябва да започне през тази година, се стягат освен Boeing и Saab, и Lockheed Martin в сътрудничество с KAI, които предлагат T-50A, Raytheon с Leonardo, които предлагат M-346 Master и Northrop Grumman с изцяло нов проект.

Boeing представи своя проект за конкурса T-X

Boeing представи своя проект за конкурса T-X

Коментари

blog comments powered by Disqus