B-21 получи името Raider Новият американски стратегически бомбардировач B-21 получи името Raider (нападател, нашественик, нахлуващ – англ.). Решението бе обявено днес, 19 септември 2016 г. от секретаря по въпросите на ВВС в Пентагона Дебора Джеймс Лии.

Названието идва от участниците в рейда срещу Япония, който е проведен през април 1942 г. под командването на полковник Джими Дулитъл. 80-те авиатори, които излитат с 16 двудвигателни бомбардировача B-25B от борда на самолетоносача USS Hornet, стават известни, като „The Doolittle Tokyo Raiders”.

Името на новия боен самолет е избрано от Лии и началник щаба на ВВС на САЩ генерал Дейв Голдфайн, след като са разгледали 2100 предложения, които са дошли от личния състав на ВВС. Raider е било предложено от подполковник Джейми Хернандез, командир на 337-ма изпитателна и тестова ескадрила и технически серждант Дерек Уйат, от състава на 175-та инженерно-строителна ескадрила.

Northrop Grumman ще строи новия американски стратегически бомбардировач B-21. За сега е известно изключително малко за него. ВВС на САЩ трябва да придобият поне 100 броя от машината, която трябва да влезе на въоръжение към средата на следващото десетилетие.

Коментари

blog comments powered by Disqus