Boeing очаква скоро сделки в Близкия изтокBoeing очаква съвсем скоро да се реализират две големи сделки за продажба на изтребители за страни от Близкия изток. Това е съобщила Шели Левъндър, директор на отдела з бойни самолети на Boeing, цитирана от Aviation Week.

Левъндър е заявила, че сделките за продажба на F-15 в Катар и F/A-18 Super Hornet в Кувейт ще бъдат реализирани в съвсем кратки срокове, след като правителството на САЩ отказваше да даде експортно разрешение за тях.

Катар иска да придобие 36 броя F-15, а Кувейт изразяваше интерес за 28 броя Super Hornet, плюс опция за още 12. Стойността на първата сделка е приблизително $4 млрд., а на втората окоо $3 млрд. В тези цени не влиза логистиката, обучението, наземно оборудване и съпътстващите услуги.

Преговорите с Катар и Кувейт са практически приключили от няколко години, но те не получаваха експортно разрешение от правителството на САЩ. В тази графа влиза и сделка в Бахрейн за около 18 нови F-16.

Смята се, че експортното разрешение идва заради приключилите преговори с Израел за пакета военни помощи за еврейската държава, който ще бъде реализиран между 2018 и 2028 г.

Сделките ще позволят на Boeing да запази линиите си за производство на изтребители и след 2020 г.

Коментари

blog comments powered by Disqus