Индия подписа за 36 броя RafaleИндия и Франция сключиха дългоочакваната сделка за доставка на 36 броя многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това стана на церемония в Делхи, днес 23 септември 2016 г.

Договорът бе подписан от индийския министър на отбраната Манохар Парикар и неговият френски колега Жан-Ив ле Дриан. Стойността на сделката е €7,75 млрд. и включва доставката на 36 броя Rafale, логистика, обучение, въоръжение и други.

В договора е залегнала и опция за придобиване на още 18 изтребителя на същата цена, с индексация на 3,5% годишна лихва. Авансовото плащане е в рамките на 15%.

Индийските ВВС ще получат 28 едноместни и осем двуместни изтребителя. Първите доставки ще станат факт след 36 месеца (септември 2019 г.) и всички 36 самолета ще бъдат доставени в следващите две години.

Основната част на въоръжението ще бъде доставено от европейската компания MBDA. В пакета въоръжение влизат новите ракети „въздух-въздух” Meteor, както и крилатите ракети Storm Shadow.

Около €1,7 млрд. от стойността на сделката ще отидат за разработка и интеграция на системи по индийски изисквания. Това включва израелска нашлемна система за целеуказване и изобразяване, индийско въоръжение и нови системи за РЕБ и „свой-чужд”, както и нов дейта линк.

Офсета по сделката е 50% от нейната стойност и се раздела в съотношение 3:2 между инвестиции в индийски авиационни програми и лицензно производство на части и системи свързани с Rafale.

Индийската сделка за покупката на Rafale се проточи близо пет години. През януари 2012 г. Dassault Rafale бе избран за победител в конкурса MMRCA на база по-ниска цена от другия претендент Eurofighter Typhoon. И двата изтребителя формално отговаряха на всички индийски изисквания, a Индия трябваше да придобие 126 броя от типа.

След три години безплодни преговори през април 2015 г. проектът MMRCA фактически бе прекратен, но използвайки правната му рамка Индия реши да купи директно от Франция 36 броя Rafale.
Преговорите приключиха година по-късно и след това сделката преминаваше през различни нива на одобрения в индийското правителство.

Индия ще бъде третият експортен клиент за Rafale след Египет и Катар, които поръчаха по 24 броя.

Коментари

blog comments powered by Disqus