Румъния получи официално първите си F-16Румъния официално получи първите си шест многоцелеви изтребители F-16 MLU. Това стана днес, 28 септември 2016 г., на церемония в португалската авиобаза Монте Реал.

Шестте F-16 ще прелетят до румънската авиобаза Фетещи (разположена в източната част на страната, недалеч от Силистра) утре, 29 септември. Машините ще бъдат част от намиращатa се там 86-та авиобаза на румънските ВВС.

Румъния ще получи още три изтребителя през декември, а последните три машини ще бъдат доставени през октомври 2017 г.

През септември 2013 г. Румъния подписа договор за доставката на 12 употребявани изтребителя F-16 от Португалия (девет едноместни и три двуместни). Машините бяха модернизирани до стандарта MLU M5.2 в португалския държавен авиоремонтен завод OGMA. Въоръжението, логистиката и самолетообслужващата техниката са доставени от САЩ.

В рамките на договора в Португалия се обучават девет пилота, 75 инженера и техници и четирима щабни офицери.

Стойността на сделката е €628 млн., но в тази сума не се включва въоръжението, самолетообслужващата техника, логистиката за две години ($457 млн.) и модернизацията на базата в Фетещи (€32 млн.).

Всички румънски F-16 са произведени оригинално като Block 15 между юли 1983 и юли 1984 г. Те са служили във ВВС на САЩ, след което са предадени на португалските ВВС. Така Румъния ще бъде техният трети ползвател. Машините имат остатъчен ресурс от около 4000 часа, при общ назначен от 8000. F-16 няма заложено ограничение по години, макар и румънските изтребители в момента да са на по 32 - 33 години.

Румъния има дългосрочен план да придобие общо 48 многоцелеви изтребителя. През миналата година бе взето решение за водене на преговори за придобиването на още 12 употребявани F-16 чрез Португалия, но за сега няма договор.

Румъния получи официално първите си F-16

Румъния получи официално първите си F-16

Румъния получи официално първите си F-16

Коментари

blog comments powered by Disqus