Словакия може да закупи GripenСловакия може да купи изтребителите Saab Gripen, вместо да ги взима на лизинг. Това е съобщил военният министър на страната Петер Гаждос, цитиран от Reuters.

„Правителството ми даде мандат да преговарям както за лизинг, така и за покупка. Освен това имам възможност да преговарям и с други възможни доставчици, които могат да удовлетворят нашите изисквания”, заявява Гаждос.

Словашкият министър на отбраната, обаче е подчертал, че шведския Gripen в момента е предпочитаната опция и се водят преговори само с шведското правителство, тъй като единствено то в момента отговаря на словашките условия.

Словашкият премиер Роберт Фицо бе преизбран през март за втори мандат и една от задачите на правителството му е да замени сега експлоатираните изтребители МиГ-29, за които има договор за техническа поддръжка с РСК МиГ до 2019 г.

Словакия до сега смяташе вземе на лизинг 1000 часа годишно, което отговаряше на придобиването на 8 – 10 броя Gripen C/D. Не е ясно какви преговори се водят в момента, но словашкото правителство вече подготвя договор с Чехия за съвместна експлоатация на флота Gripen, което ще намали цената за поддръжка и обучение.

Коментари

blog comments powered by Disqus