Зелена светлина за продажба на американски изтребители в Персийския заливПрезидентската администрация на САЩ разреши експорта на американски изтребители от четвърто поколение за Кувей, Катар и Бахрейн и сега финалната дума има Конгреса. Това съобщава Aviation Week.

Сделките за F-15 Strike Eagle за Катар, Super Hornet за Кувейт и F-16 за Бахрейн се подготвят от няколко години, но поради опасения за сигурността на Израел бяха спирани от Белия дом. Наскоро бе обявено, че еврейската държава ще получи военна помощ в размер на $38 млрд. между 2018 и 2028 г., което явно е отпушило процеса.

Финална дума има Конгреса на САЩ, който има правомощията да спре експортните сделки за въоръжение, но там не се очакват спънки.

Говорител на Boeing е потвърдил за Aviation Week, че процесът наближава своя край, а говорителят на Lockheed Martin, нито е потвърдил, нито е отрекъл.

Според Aviation Week Катар ще придобие 36 броя от многоцелевия вариант на F-15, с опция за още толкова самолети. Сделката с Кувейт ще е за 28 броя F/A-18E/F с опция за още 12 изтребителя. Бахрейн е заявил интерес за 12 – 18 броя новопроизведени F-16V.

Благодарение на новите продажби се очаква линиите за крайно сглобяване на американските изтребители от четвърто поколение да продължат да работят по-дълго от планирането. F-15 ще се произвежда поне до 2021 -2022 г. Сглобяването на Super Hornet също ще продължи и през следващото десетилетие. А F-16 ще се сглобява до 2019 г.

Коментари

blog comments powered by Disqus