Чехия изпрати изтребители за охрана на небето над ИсландияЧешките ВВС пребазираха пет изтребителя Saab Gripen за изпълнение на мирновременна операция по „ер полисинг” над Исландия. Мисията се изпълнява в рамките на НАТО.

Петте изтребителя са излетели от чешката база Чеслав и са били придружени от американски въздушен танкер KC-135. Първоначалният план е включвал дозареждане във въздуха и прелитане до исландското летище Кефлавик без междинни кацания, но лошото време по маршрута са направили дозареждането във въздуха невъзможно. Така чешките изтребители са се приземили в британската авиобаза Лосимаут в Шотландия. Прелитането, заедно с престоя за дозареждане, е отнело шест часа.

Чешките Gripen са направили прелитането с два допълнителни резервоара и по две ракети „въздух-въздух” AIM-9 и AIM-120. Чешките ВВС за първи път ще използват ракетата AIM-120 на задгранична мисия.

Петте изтребителя са придружени от 75 души летателен, инженерен и щабен персонал. Той е бил превозен до Исландия на борда на чешки военен A319.

Чешкият контингент ще остане в Исландия до началото на ноември, когато ще прелети обратно до базата си.

Мисията на НАТО над Исландия се нарича ASICIPPN (Airborne Surveillance and Interception Capabilities to meet Iceland's Peacetime Preparedness) и се състои в пребазиране на изтребители на НАТО в страната, която няма собствена армия, за изпълнение на „ер полисинг” и тренировки за полети в арктическите условия. Стандартно тези мисии се изпълняват по три пъти годишно за по три или четири седмици.

Чехия се включва за трети път в мисията на НАТО в Исландия. Предишните два бяха през 2014 и 2015 г. Освен това страната е участвала в мисията по „ер полисинг” над Балтийските републики два пъти – през 2009 и 2012 г.

Чешките ВВС оперират с 14 броя Saab Gripen C/D от 2005 г.

Коментари

blog comments powered by Disqus