Въздушната мишена на базата на F-16 бе обявена за оперативно готоваВВС на САЩ обявиха, че QF-16, пълномащабна дистанционно управляема мишена на базата на изтребителя F-16, е достигнала до оперативна готовност и могат да се използват в учения или реални стрелби.

В момента са налични 15 броя QF-16, които са част от 82-ра ескадрила въздушни мишени, базирана в авиобаза Тиндал, Флорида. Досега използваните мишени QF-4 изпълниха последния си полет в средата на август и постепенно всичките им задачи се прехвърлят към новите QF-16.

ВВС на САЩ отчитат, че са им необходими пълномащабни въздушни мишени, които реалистично да симулират съвременните заплахи във въздуха, затова през 2010 г. Boeing бе натоварен със задачата да създаде мишена на база изтребителя F-16 и да започне да преработва съществуващи самолети.

QF-16 по същество е пенсиониран F-16C/D от Block 15/25/30. От самолетите се сваля всичко, които може да се използва, като например бордното оръдие и радарите, след което се поставя система, която позволява изтребителят да се управлява дистанционно. На самолета се поставя система за самоунищожение, която се задейства в случай на излизане от контрол.

QF-16 изпълнява първи пилотируем полет през май 2012 г. и първи безпилотен през септември 2013 г. Общо се планира преработката на 210 броя F-16 във въздушни мишени до 2025 г.

Коментари

blog comments powered by Disqus