САЩ няма да продава F-16 на Бахрейн заради нарушения на човешките праваАдминистрацията на президента Обама няма да даде експортно разрешение за продажба на изтребителите F-16 за Бахрейн, поради системното нарушаване на правата на човека там. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

Според Bloomberg администрацията на Барак Обама е съобщила на Конгреса на САЩ, че няма да дава експортно разрешение, докато Бахрейн не демонстрира напредък в областта на човешките права.

С арабската страна е било стигнато до споразумение за продажба на 19 броя новопроизведени F-16 и модернизация на наличните 19 броя F-16C/D. Стойността на евентуалната сделка е щяла да надхвърли $4 млрд.

Въпреки, че по-рано бе съобщено, че Белия дом е дал съгласие за експорт на F-16 в Бахрейн, заедно с други две изтребителни сделки – за Кувейт и Катар, но явно това не е било напълно точно и в момента Бахрейн ще трябва да доказва пред САЩ, че взима мерки за подобряване на човешките права в страната.

Между 2011 и 2014 г. Бахрейн бе арена на тежки протести срещу управляващата династия на крал Хамад, като срещу протестиращите и опозиционни лидери регулярно се използваше сила.

Коментари

blog comments powered by Disqus