Серийното производство на СР-10 започва в края на 2017 г.Серийното производство на новия руски учебно-тренировъчен самолет СР-10 ще започне в края на 2017 г., а до 2020 г. за изпитания на руските ВКС ще бъдат предадени 20 самолета. Това съобщава ТАСС, цитирайки представители на конструкторското бюро "Современные авиационные технологии" (САТ).

„Производството на серийните машини ще започне в края на 2017 г. Съгласно плановете на МО към 2019 – 2020 г. ще бъдат произведени 20 самолета от опитна серия, която ще се използва за държавни изпитания. След това идва серийното производство”, казва събеседника на ТАСС.

В момента се лети с единствения наличен СР-10, който изпълни първия си полет през декември 2015 г. Производството на самолета ще става в самолетостроителния завод в Смоленск.

Опитната серия от СР-10 ще се задвижва от употребявани реактивни двигатели АИ-25ТЛ, използвани от L-39, които се намират на склад в Русия. Съхраняват се достатъчно двигатели от този тип за да се осигури производството на СР-10 в обозримо бъдеще.

В дългосрочен план се разглежда възможността за интегрирането на новия реактивен двигател АИ-55И, който изцяло се произвежда в Русия.

СР-10 е реактивен учебно-тренировъчен самолет проектиран от САТ. Машината е еднодвигателна, има максимална излетна маса малко над 3 тона, максималната скорост достига 800 km/h и има крило с отрицателна стреловидност.

Все още не е ясно къде точно ще се намести самолета в учебната система на руските ВКС.

Коментари

blog comments powered by Disqus