Полша прекрати разговорите за покупката на CaracalПолша практически зачерква сделката за покупката на 50 вертолета Airbus Helicopters H225M Caracal. Това е заявил полският министър на икономиката, цитиран от Reuters.

“Преговорите за офсетното споразумение във връзка с покупката на вертолетите Caracal между Полша и Airbus Helicopters приключиха”, заяви полският министър.

През април 2015 г. Полша избра вертолета H225M Caracal за победител в конкурса за доставка на 50 вертолета за нуждите на ВВС, ВМС и Сухопътни войски. Стойността на сделката щеше да достигне $3,5 млрд. През октомври тогавашното центристко правителство загуби парламентарните избори и националистическата формация „Закон и ред”, която веднага атакува сделката.

Основната критика към сделката бе факта, че се печели от компания, която няма производствена линия в Полша. За разлика от загубилите кандидати Sikorsky и AgustaWestland (сега Leonardo).

Още през януари тази година полският министър на отбраната заяви, че е скептик, че преговорите по офсетното споразумение с Airbus Helicopters ще приключат успешно.

„За полското правителство основен приоритет е да подсигури сигурността на страната и да създаде условия за развитие на полската отбранителна индустрия. Различията в позициите на двете страни по офсетните преговори са непреодолими и заради това бъдещите разговори са безсмислени”, заявява още полският икономически министър.

Няма яснота какви ще са следващите ходове на полското правителство. Вероятно резултата от проведения през миналата година конкурс ще бъде анулиран и процедурата ще бъде стартирана отново.

За Airbus Helicopters това ще е сериозен удар, защото компанията има сериозни проблеми с модела H225, който страда от механични проблеми, спрени полети на цивилната версия в Европа и свити продажби. 

Коментари

blog comments powered by Disqus