Германия купува C-130JГермания ще купи малко количество от тактическия транспортен самолет Lockheed Martin C-130J Super Hercules и ще ги оперира съвместно с Франция. Това са съобщили днес, 4 октомври 2016 г., военните министри на двете страни.

Германия смята са купи четири до шест броя C-130J и да ги използва за специални операции, тъй като могат да бъдат оперирани от по-къси летища в сравнение с A400M, които Луфтвафе получава в момента. Сделката за това ще бъде реализирана до 2021 г.

Франция подписа за четири машини от същия тип през януари тази година, като също обяви, че ще ги използва за специални операции.

Германия планира да разположи своите C-130J във френската авиобаза Орлеан, в Централна Франция, където се базират и френските Hercules, като съществувала идея и машините да бъдат управлявани от смесени екипажи.

Решението на Германия идва на фона на разочарованието от експлоатацията на A400M, който страда от сериозни забавяния, технически проблеми и оперативни ограничения. Германия ще получи 53 самолета от този тип, като до края на годината ще експлоатира девет бройки.

Коментари

blog comments powered by Disqus