Египет получава първите си Ка-52 догодинаПървата партида щурмови вертолети Ка-52 предназначена за експорт ще бъде готова през 2017 г. Това е заявил заместник генералния директор на „Вертолеты России” Игорь Чечиков, цитиран от РИА Новости.

„Заводите ни са натоварени с експортни поръчки за Ка-52 до 2020 г. Първата партида се планира за предаване в началото на следващата година”, заявява Чечиков.

Макар да не се заявява в прав текст е известно, че в момента единственият експортен клиент за Ка-52 е Египет. За сега не е ясно какво количество е поръчала близкоизточната държава, като се споменават количества между 30 и 50. Смята се, че цената на сделката надхвърля $1,5 млрд.

Предполага се, че египтяните ще се сдобият с палубната версия на типа Ка-52К, която бе създадена за опериране от десантните кораби тип Mistral. Русия трябваше да се сдобие с четири такива съда, като първите два бяха построени, но поради кризата в Украйна бе отказано да се доставят на крайния клиент. В крайна сметка Египет ги купи и те вече са на въоръжение във ВМС на страната.

През октомври 2016 г. стана ясно, че на база на опита от Сирия Ка-52 ще бъде доработен за продължителна експлоатация в горещ климат, което се прави и заради съществуващ експортен клиент.

Коментари

blog comments powered by Disqus