Lockheed Martin получи поръчка за още 57 броя F-35Lockheed Martin получи поръчка за доставка на 57 изтребителя F-35 на обща стойност от $6,1 млрд. Това е деветия лот от малосерийното първоначално производство на типа.

Договорът идва след близо 15 месеца преговори между Lockheed Martin и Единния програмен офис за F-35 към Пентагона. При този лот има намаление в средната цена на изтребителя от 3,7% в сравнение с предишната групова поръчка, която бе дадена през декември 2014 г.

Договорът, обаче не покрива доставката на двигателите Pratt & Whitney F135. В отделен договор подписан през април 2016 г., се поръчват 66 мотора за $1,4 млрд.

Единния програмен офис за F-35 започна преговори преди 15 месеца с Lockheed Martin с цел да бъдат подписани едновременно договорите за лотове 9 и 10, които колективно покриват 151 самолета.

Интересно е, че Lockheed Martin публикува съобщение до пресата, в което се заявява, че договорът е приет по задължение от компанията, а не защото е счетен за изгоден. Според Lockheed условията наложени от Пентагона са разочароващи.

Lockheed Martin може да обжалва наложения им договор, но въпреки това е задължена да работи по поръчаните 57 изтребителя.

В рамките на лота ще се доставят 42 броя F-35A, 13 изтребителя F-35B и два палубни F-35C. Те са предназначени не само за въоръжените сили на САЩ, но и за експортни клиенти. В предишните осем лота са били поръчани 209 машини от този тип.

Коментари

blog comments powered by Disqus