Китай продава бойни самолети зад границаВ дните около китайското авиационно изложение в Джухай стана ясно, че страната е реализирала две експортни сделки – една за FTC-2000 и друга за FC-1 (JF-17).

Судан става първия експортен клиент на учебно-бойния свръхзвуков самолет FTC-2000. Страната ще придобие шест броя от този тип. Сроковете за доставка и сумата по договора не се съобщават.

FTC-2000 e далечно развитие на J-7 (китайското копие на МиГ-21). Самолетът се използва в китайските ВВС за напреднало изтребително обучение на летците, които ще преминават на J-7 и J-8. Машината има вградено 23-mm оръдие и пет точки за окачване на боен товар.

Китай продава бойни самолети зад граница

Втората експортна сделка е за лекия еднодвигателен изтребител FC-1 (известен в Пакистан, като JF-17) и е с Мианмар. Страната се спряга за клиент на типа от доста време, но сега се потвърждава, че е закупила 16 изтребителя за по $35 млн. всеки.

Мианмар в момента експлоатира голям брой F-7M и МиГ-29, както и изтребителите-бомбардировачи A-5. Не е известно, кога страната ще получи официално новия изтребител.

FC-1 е конструиран в Китай по пакистанска поръчка еднодвигателен изтребител. Основен оператор в момента е Пакистан, но в последните години е налична информация за експорта на самолета в страни, като Нигерия и Шри Ланка.

Коментари

blog comments powered by Disqus