Индия поръчва 83 броя TejasИндийското Министерство на отбраната даде зелена светлина за покупката на 83 еднодвигателни изтребителя HAL Tejas Mk 1A. Стойността на покупката се изчислява на приблизително $7,5 млрд.

Лекият еднодвигателен индийски изтребител Tejas се разработва повече от 25 години и макар формално изтребителят да е вече на въоръжение, фактически първата и единствена строева ескадрила разполага към момента с едва два самолета от този тип. Попълването на ескадрилата с 20 серийни изтребителя се чакат чак през 2018 г.

С решението си, индийското МО не само, че продължава строителството на този тип, но и финансира разработката на подобрения вариант Mk 1A. Заявените 83 броя Tejas трябва да се доставят между 2020 и 2026 г.

Вариантът Mk 1A има редица подобрения от базовия Mk 1, включително нов радар EL/M-2052, система за РЕБ и щанга за дозареждане във въздуха.

Към момента са произведени 13 прототипа, включително и от палубната версия на самолета, осем предсерийни машини и само две серийни машини. Към момента има поръчка за 40 самолета, без да се брои новата за 83.

Tejas е индийска разработка, но изтребителя се задвижва от американския реактивен двигател General Electric F404-GE-IN20 и основно израелска авионика. Машината прави своя пръв полет през януари 2001 г.

Освен изтребителите Tejas, индийското МО поръча и 15 леки бойни вертолета HAL LCH. Стойността на поръчката е за около $300 млн. LCH е двудвигателен боен вертолет по индийски проект. Машината полита през март 2010 г. и за индийските ВВС и сухопътни войски, трябва да се поръчат близо 200 машини от този тип.

Индия поръчва 83 броя Tejas

Коментари

blog comments powered by Disqus