F-15 получават нова система за самозащитаБойните самолети F-15 от състава на ВВС на САЩ ще получат нова система за самозащита, като Boeing вече е получил договор на стойност $478 млн. за стартиране на пълномащабната работа по интегриране на системата.

Новата система за самозащита се нарича Eagle Passive/Active Warning and Survivability System (Epawss) и се разработва от BAE Systems, които бяха избрани през октомври 2015 г. за подизпълнители на програмата за модернизация. Новата система ще замени остарялата Tactical Electronic Warfare Suite, която е разработена през 80-те.

До 2021 г. ВВС на САЩ ще вложат малко под $1,2 млрд. в разработката на Epawss, като целта е да се оборудват със системата всички над 400 бойни самолета F-15C/D/E на въоръжение във ВВС на САЩ.

Основното предназначение на системата ще е да се бори със заплахи, които имат радар или оптично/инфрачервено насочване, чрез тяхното сриване, забиване или заблуждаване. Базовата версия на Epawss ще замести едно към едно функционалността на наличната Tactical Electronic Warfare Suite, но с добавяне на дигитална система за предупреждение за облъчване и нова система за РЕБ. Следващата версия (Increment 2) ще добави нова система за изхвърляне на топлинни капани и диплонни отражатели, както и поставянето на буксируема примамка.

Планира се наличните F-15C/D/E да останат на въоръжение във ВВС на САЩ до около 2045 г., поради което ще преминат през редица допълнителни модернизации.

Коментари

blog comments powered by Disqus