Италия ще създава заместник на AW129Италия ще инвестира €487 млн. в създаването на заместник на щурмовия вертолет AW129 Mangusta. Това е решил италианският парламент, който е и гласувал отпускането на сумата.

Новият италиански боен вертолет трябва да бъде в седем тонния клас, като прототипа трябва да полети към 2020 г. Негов основен изпълнител ще е компанията Leonardo, но в работата по машината ще бъде използвана цялата възможна италианска индустрия.

Планира се да се построи един прототип, три предсерийни вертолета и поне 45 серийни машини, които да заместят сега използваните вертолети AW129.

Няма информация за общата стойност на проекта, нито дали той ще стъпва на съществуваща конструкция на италианската компания Leonardo. Извънредно успешният модел AW139 има също излетна маса от седем тона и може да бъде използван за основа на новата бойна машина.

Италианската армейска авиация имат на въоръжение 59 броя AW129 (под означението AH-129). Турция експлоатира силно модифицираната версия T-129, която се произвежда от местната компания TAI.

Коментари

blog comments powered by Disqus