Руски МиГ-29 се разби в Средиземно мореРуски палубен изтребител МиГ-29КР се разби в Средиземно море по време на тренировъчни полети от борда на самолетоносача „Кузнецов”. Летецът се е катапултирал успешно. Това съобщава ТАСС, цитирайки съобщение на руското МО.

Според руското МО, самолетът е извършвал регулярен тренировъчен полет. Инцидентът е станал по време на кацане. Машината се е разбила по технически причини, които не се назовават от руското МО.

Пилотът се е катапултирал успешно, бил е спасен от палубен вертолет Ка-27ПС и няма никакви наранявания. Авиокрилото на борда на самолетоносача „Кузнецов” продължава да изпълнява задачите си, се казва още в съобщението на руското военно министерство.

Авариралият самолет би трябвало да е от състава на 100-ен отделен корабен изтребителен авиополк (ОКИАП) от състава на Морската авиация на Северния флот на ВМФ на Русия.

В официалното съобщение не се информира кога е станал инцидента, но се смята, че руският изтребител се е разбил вчера, 13 ноември 2016 г., като първоначално новината бе съобщена от западни медии, но погрешно се говореше за двуместен МиГ-29КУБР.

Руският самолетоносач (официално водещ се като „тежък авионосен крайцер”) „Адмирал Кузнецов” се намира в района на Източно Средиземно море от 8 ноември. Смята се, че на борда си носи поне десет Су-33, около четири МиГ-29КР/КУБР, вертолети от различен тип и вероятно един Ка-52К.

Палубните операции със серийни руски МиГ-29КР/КУБР са новост, като за първи път руски МиГ-29КР се приземи на борда на „Кузнецов” в началото на август 2016 г.

Коментари

blog comments powered by Disqus