Испания ще заменя F/A-18 със система от системиИспания смята да замени сега използваните многоцелеви изтребители F/A-18A/B Hornet със система от системи, която включва пилотируеми и безпилотни бойни самолети. Това съобщава IHS Jane’s.

Проектът, който в момента е известен, като Future Combat Air System (FCAS) в момента е в начален етап на дефиниция, но трябва да даде пътна карта за въздушната мощ на Испания след 2030 г.

В момента се предвижда FCAS да се състои от три елемента – модернизация на наличните Eurofighter, придобиване на многоцелев изтребител от пето поколение и купуване на нискозабележим боен безпилотен апарат.

Испанските ВВС в момента разполагат със 17 броя Eurofighter от Tranche 1 и още 33 броя от Tranche 2, като се чака доставката на 20 машини от последния Tranche 3. В дългосрочен план се предвижда само експлоатация на изтребители от Tranche 2 и 3, като те ще преминават през задълбочена модернизация, включително и със системи за обмен на данни с бойни самолети от пето поколение.

Придобиването на боен самолет от пето поколение трябва да премине през фаза на дефиниране на броя и типа на този самолет. Реално, поне за момента, няма как да бъде друг изтребител освен F-35. Освен това Испания ще има нужда от нов вертикално кацащ боен самолет за амфибийният десантен кораб Juan Carlos I, който в момента разполага с AV-8B Harrier.

Испания участва и в проекта за създаване на нискозабележим боен безпилотен апарат nEUROn, но не е ясно дали той ще служи за основа за бъдещия боен БЛА, който страната ще вземе на въоръжение.

Испанските ВВС днес експлоатират около 74 броя F/A-18, като се очаква те да останат на въоръжение поне още 15 години.

Коментари

blog comments powered by Disqus